Siirry pääsisältöön

Yrittäjän sosiaaliturva

Myös yrittäjä voi kohdata työttömyyden, sairauden tai tapaturman – tai onnellisemmissa tapauksissa oikeuden perhevapaisiin. Yrittäjänä vastaat itse omasta sosiaaliturvastasi, pääasiassa ottamalla tarvittavat vakuutukset. On tärkeää, että vakuutusturva on oikein mitoitettu jo alusta alkaen, jotta vältytään yllättäviltä taloudellisilta seurauksilta tulevaisuudessa.

Yrittäjän eläkevakuutus – YEL

Yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka on pakollinen, jos täytät seuraavat ehdot:

  • Olet täyttänyt 18 vuotta, mutta et vielä 68–70 vuotta (riippuen syntymävuodestasi).
  • Yritystoimintasi jatkuu keskeytyksettä vähintään neljän kuukauden ajan.
  • Työtulosi on vähintään 9 010,28 € vuonna 2024.

Myös kevytyrittäjänä tai sivutoimisena yrittäjänä sinun on otettava YEL-vakuutus, jos täytät yllä olevat ehdot. Sinun tulee ottaa YEL-vakuutus kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta, muuten laiminlyöntimaksu voidaan periä. YEL-vakuutus on henkilökohtainen, ja vaikka sinulla olisi useampi yritys, tarvitset vain yhden YEL-vakuutuksen. Jos toimit useammassa yrityksessä samanaikaisesti, muista huomioida tämä arvioidessasi työtuloasi. YEL-vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisella eläkevakuutuksella.

Lisätietoa YEL-vakuutuksesta löydät kaikilta eläkevakuutusyhtiöiden verkkosivuilta – Ilmarinen, Varma, Veritas ja Elo.

YEL-työtulo
YEL-työtulo vastaa työpanostasi. Työsi arvo rahassa arvioidaan sen perusteella, mitä maksaisit henkilölle, jolla on samanlainen ammattitaito kuin sinulla. Koko sosiaaliturvasi perustuu YEL-työtulon tasoon, kuten työttömyysturva, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha ja eläke. Siksi on tärkeää, että YEL-työtulo on oikealla tasolla jo alusta alkaen.

Lisätietoja yrittäjän tuloista ja sairausvakuutusmaksuista löydät Kelan verkkosivuilta.

Yksinyrittäjän työterveyshuolto

Työntekijöille toimiva työterveyshuolto on usein itsestäänselvyys, mutta harva yksinyrittäjä on ajatellut järjestää sitä itselleen. Yksi syy tähän voi olla, että se ei ole pakollista samalla tavalla kuin työntekijöille. Yrittäjänä sinun on tarjottava ehkäisevä työterveyshuolto työntekijöillesi. Yksinyrittäjänä voit kuitenkin itse päättää, haluatko järjestää työterveyshuollon.

Kela korvaa kustannuksia, jotka liittyvät ehkäisevään työterveyteen, yleislääkäritasoiseen sairaanhoitoon sekä ensiapuvalmiuden ylläpitämiseen yrittäjille. Korvauksen saamiseksi sinun on tehtävä kirjallinen sopimus työterveyspalvelujen tuottajan kanssa sekä laadittava työpaikkaselvitys ja työterveyshuollon toimintasuunnitelma. Palveluntarjoaja voi olla yksityinen terveydenhuollon tuottaja tai julkinen sektori eli hyvinvointialue.

Lisätietoja työterveyshuollosta yrittäjille löydät Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoja työterveyshuoltopalvelujen järjestämisestä löydät Työterveyslaitoksen verkkosivuilta.

Yrittäjän sairauspäiväraha

Yrittäjänä voit saada sairauspäivärahaa, kun olet työkyvytön. Hanki lääkärintodistus työkyvyttömyydestäsi ja toimita päivärahahakemus Kelaan heti, kun olet saanut lääkärintodistuksen, kuitenkin viimeistään kahden kuukauden kuluessa sairastumisestasi. Sairauspäivärahan määrä perustuu YEL-työtuloosi. Omavastuuajalla et saa varsinaista sairauspäivärahaa, mutta voit saada YEL-päivärahaa.

Voit myös saada ammatillista kuntoutusta, jos työkykysi heikkenee omassa yritystoiminnassasi. Kysy lisätietoja eläkevakuutusyhtiöstä, jossa YEL-vakuutuksesi on.

Lisätietoja yrittäjän sairauspäivärahasta löydät Suomi.fi-sivustolta.

Lisätietoja yrittäjän sairastamisesta löydät Kelan verkkosivuilta.

Yrittäjän vanhempainraha

Yrittäjänä sinulla on oikeus vanhempainpäivärahoihin ja lapsenhoidon tukiin Kelasta. Vanhempainraha perustuu YEL-työtuloosi. Vanhempainraha maksetaan yrittäjälle itselleen.

Lisätietoja yrittäjän vanhempainetuuksista löydät Suomi.fi-sivustolta.

Lisätietoja vanhempainrahoista ja lapsenhoidon tuista yrittäjille löydät Kelan verkkosivuilta.

Jos jäät työttömäksi

Jos huomaat, että yritystoiminnallasi ei enää ole edellytyksiä kannattavaan toimintaan, voit ilmoittautua työttömäksi.

Syyt liiketoiminnan hiipumiseen voivat olla moninaisia: taloudellinen kehitys, asiakkaiden muuttunut ostokäyttäytyminen, lisääntynyt kilpailu tai markkinoiden katoaminen tuotteillesi tai palveluillesi.

Jos yritystoimintasi päättyy ja jäät työttömäksi, ilmoittaudu välittömästi työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin.

Lisätietoja työnhaun aloittamisesta löydät Työmarkkinat.fi-sivustolta.

Lisätietoja yritystoiminnan päättymisestä löydät Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoja yrittäjän työttömyysetuuksista löydät Suomi.fi-sivustolta.

Yrittäjäkassa

Yrittäjänä et voi liittyä palkansaajien työttömyyskassaan, mutta voit liittyä Yrittäjäkassaan, joka on Suomen ainoa yrittäjien työttömyyskassa. Jos olet Yrittäjäkassan jäsen ja täytät vaatimukset, voit hakea ansiopäivärahaa, jos yritystoimintasi päättyy kokonaan.

Työtulosi tason tulee olla vähintään ns. Kelan rajan mukainen, eli
14 803 € vuonna 2024. Raja nousee vuosittain, joten on tärkeää varmistaa, että YEL-vakuutuksen vahvistettu työtulo ylittää rajan. Yrittäjäkassan maksama ansiopäiväraha perustuu YEL-vakuutuksen vuosityötuloon. 

Lisätietoja työttömyyskassoista yleisesti.