Hoppa till sidans innehåll

Startpeng

Startpeng är ett ekonomiskt stöd som erbjuds för att underlätta för personer som vill starta eget företag på heltid. Under de första månaderna kan det vara svårt att få in tillräckligt med inkomster från företaget för att täcka levnadskostnaderna. Syftet med startpengen är att ge nya företagare en möjlighet att fokusera fullt ut på att bygga upp den nya verksamheten utan att behöva oroa sej för sin personliga ekonomi.

Startpengen söks alltid innan man grundar företaget!

Hur stor är startpengen?

Startpengen är lika stor som grunddagpenningen och betalas ut för högst fem dagar per kalendervecka. År 2024 är summan 37,21€/dag, vilket motsvarar ca 740€/månad. Med den första ansökan kan man bli beviljad startpeng i 6 månader, och med en fortsättningsansökan innan den första perioden gått ut kan man bli beviljad startpeng ytterligare 6 månader. Startpengen betalas till företagaren och inte till företaget och betalas ut månatligen i efterskott när företagaren lämnar in ansökan om utbetalning. På startpengen betalas inkomstskatt.

Vem kan få startpeng?

För att kunna få startpeng måste man uppfylla vissa kriterier:

  • Startpengen söks innan man grundat företaget. Detta gäller även lansering av hemsidor eller annan marknadsföring. Har man ett företag som bisyssla kan man ha möjlighet att söka startpeng om man vill bli heltidsföretagare.
  • Företaget blir den sökandes huvudsyssla (t.ex. lönearbete får i regel inte förekomma samtidigt som man får sin startpeng)
  • Företagaren har tillräckliga färdigheter för den planerade företagsverksamheten, t.ex. genom utbildning eller arbetserfarenhet
  • Startpengen behövs med tanke på företagarens försörjning. Inkomsterna får alltså inte beräknas vara så stora redan i början att företagaren klarar sej på dem.
  • All eventuell finansiering och lov är godkända
  • Företagsverksamheten har förutsättningar att bli en kontinuerlig, lönsam verksamhet
  • Den sökande bor i Finland och grundar sitt företag i Finland

Arbets- och näringsbyrån och de kommuner som deltar i kommunförsök med sysselsättning är de som beslutar om beviljande av startpeng. När de beviljar startpeng, ser de också på konkurrensläget mellan företagen i samma bransch och behovet av ny företagsverksamhet på orten.

Så här ansöker du om startpeng

Följ de här stegen om du funderar på att ansöka om startpeng:

  1. Fundera på din affärsidé och hur du kan få den till ett lönsamt företag. Redan nu i idéstadiet kan du kontakta en företagsrådgivare för att bolla idéer.
  2. Om du är kund vid Kommunförsök med sysselsättning, diskutera först med din egen coach.
  3. Skriv en affärsplan och gör alla behövliga uträkningar. För att få startpeng måste man ha investerings-, lönsamhets-, försäljnings- och kassaflödeskalkyler i skick. Senast nu är det dags att kontakta en företagsrådgivare som hjälper dej med alla dessa.
  4. Sök startpengen via Jobbmarknaden genom att logga in i e-tjänsten som privatkund och bifoga alla bilagor såsom affärsplan, kalkyler, skatteskuldsutdrag etc.
  5. Svara på eventuella tilläggsfrågor som TE-tjänsterna har, din företagsrådgivare kan hjälpa dej.
  6. När beslutet kommit kan du grunda ditt företag, gärna tillsammans med din bokförare.
  7. Ansök om utbetalning av startpengen en gång i månaden.
  8. Ansök om eventuell förlängning av startpengen innan den första perioden på 6 månader gått ut.

Jobbmarknaden hittar du mer information och anvisningar angående startpengen.