Kun kohtaat ongelmia
Talous- tai muita resurssivaikeuksia ovat yleisiä useimmille yrittäjille. Siinä ei ole mitään hävettävää, eikä sinun tarvitse ratkaista ongelmia yksin. Mitä aikaisemmin otat meihin yhteyttä, sitä parempi, sillä silloin meillä on aikaa käydä tilanne läpi ja enemmän mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisuihin.
Kaikki yritysneuvojamme ovat saaneet koulutusta Yrittäjän Talousavun kautta, miten kohdata ja neuvoa yrityksiä, joilla on esimerkiksi taloudellisia vaikeuksia ja maksuvaikeuksia. Palvelumme ovat täysin luottamuksellisia.
Yrittäjän Talousavun tavoitteena on:
- Auttaa yrittäjiä tunnistamaan taloudelliset ja maksuvaikeudet.
- Ohjata yrittäjiä hakemaan apua ajoissa ja näin välttämään turhia konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä.
- Neuvoa yrityksiä, joilla on tilapäisiä taloudellisia huolia ja maksuvaikeuksia.
- Neuvoa, miten lopettaa kannattamaton liiketoiminta mahdollisimman vähin lisäkustannuksin.
- Vaikuttaa yleisiin asenteisiin konkursseja ja epäonnistumisia kohtaan.
- Mahdollistaa uuden toiminnan aloittaminen.
Keskustelumme tueksi voit etukäteen tutustua oppaaseen Yrityksen taloudelliset vaikeudet ja niiden ennaltaehkäisy.
Maksuvaikeudet
Joskus yritykset joutuvat tilanteeseen, jossa maksuvaikeudet muuttuvat todellisuudeksi. Olipa syynä tilapäinen myynnin lasku, odottamattomat menot tai muut taloudelliset seikat, tilanne voi tuntua haastavalta. Jos huomaat, että yrityksesi valmius maksaa laskuja ajoissa heikkenee, on tärkeää toimia heti.
Luo selkeä yleiskuva taloudellisesta tilanteestasi
Ensimmäinen askel on saada selkeä käsitys yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Kerää tiedot tuloistasi, menoistasi, veloistasi ja varoistasi. Selkeä yleiskuva auttaa sinua tekemään perusteltuja päätöksiä siitä, mitä on priorisoitava.
Ota yhteyttä tavarantoimittajiin ja velkojiin
Jos huomaat, ettet voi maksaa laskua ajoissa, ota yhteyttä tavarantoimittajaan tai velkojaan mahdollisimman pian. Monet ovat valmiita keskustelemaan vaihtoehtoisista maksusuunnitelmista, erityisesti jos he näkevät, että yrität aktiivisesti ratkaista ongelman.
Tämä koskee myös veroja. Jos sinulla on tilapäisiä maksuvaikeuksia, voit saada lisää maksuaikaa ja pienempiä maksueriä hakemalla maksujärjestelyä. Lue lisää tästä Verohallinnon sivuilta.
Selvitä mahdollisuudet uudelleenjärjestelyyn tai rahoitukseen
Joissain tapauksissa yrityksen velkojen uudelleenjärjestely voi olla tarpeen. Tämä voi tarkoittaa maksuehtojen uudelleenneuvottelua tai rahoitusvaihtoehtojen tutkimista, jotka voivat helpottaa tilannetta.
Hanki apua neuvonantajalta
Ulkopuolinen neuvonantaja on kullanarvoinen. Se voi olla oma kirjanpitäjäsi, pankkineuvoja tai yritysneuvoja. Näiden neuvonantajien tehtävä on auttaa sinua eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla.
Yrityssaneeraus ja velkajärjestely
Kaksi tärkeää työkalua velkaongelmien hallitsemiseksi ovat yrityssaneeraus ja velkajärjestely. On ratkaisevan tärkeää toimia ajoissa! Mitä aikaisemmin alat ratkaista ongelmaa, sitä suuremmat mahdollisuudet sinulla on pelastaa yrityksesi ja saada taloutesi hallintaan.
Yrityssaneeraus
Jos sinulla on vaikeuksia maksaa velkojasi, yrityssaneeraus voi estää yritystäsi ajautumasta konkurssiin. Tavoitteena on laatia suunnitelma velkojen hoitamiseksi, mikä usein tarkoittaa, että velkojat suostuvat alentamaan osan veloista tai muuttamaan maksuehtoja. Yrityssaneerauksen voi saada yritysmuodosta riippumatta.
Lue lisää yrityssaneerauksesta Suomi.fi-sivustolta.
Velkajärjestely yksityisille elinkeinonharjoittajille
Velkajärjestely on suunnattu ensisijaisesti yksityishenkilöille, mutta se voi koskea myös yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Velkajärjestelyssä laaditaan maksusuunnitelma kaikille veloille, jotka liittyvät sekä yksityistalouteen että yritystoimintaan.
Lue lisää velkajärjestelystä Suomi.fi-sivustolta.
Talous- ja velkaneuvonnan esite yksityisille elinkeinonharjoittajille suunnatusta velkajärjestelystä
Mitä konkurssi tarkoittaa?
Jos yrityksesi ei pysty maksamaan velkojaan niiden erääntyessä, eikä kyseessä ole vain tilapäinen ongelma, yritys voidaan asettaa konkurssiin. Konkurssi tarkoittaa, että yrityksen varat siirtyvät pesänhoitajan hallintaan, joka huolehtii siitä, että yrityksen velat maksetaan mahdollisimman pitkälle. Konkurssihakemuksen voi tehdä joko yritys itse (velallinen) tai ne, joille yritys on velkaa (velkojat).
Ei ole järkevää jatkaa yrityksen toimintaa, jos se tekee jatkuvasti tappiota. Suunniteltu konkurssi on yleensä parempi vaihtoehto kuin hallitsematon konkurssi. Siinä ei ole mitään hävettävää, vaan sitä voi pitää oppimiskokemuksena.
Konkurssi ei estä sinua perustamasta uutta yritystä, kunhan olet täyttänyt lakisääteiset velvollisuutesi, kuten maksanut verosi ja hoitanut kirjanpidon asianmukaisesti.