Hoppa till sidans innehåll

När du stöter på problem

Svårigheter med ekonomi eller andra resurser stöter de flesta företagare på. Det är inget att skämmas över och du behöver inte lösa problemen ensam. Ju tidigare du är i kontakt med oss desto bättre, då har vi tid att gå igenom situationen och har mer möjlighet för olika lösningar.

Våra företagsrådgivare har alla fått utbildning via Företagarens Ekonomihjälp (Yrittäjän Talousapu) i hur man bemöter och ger råd när företaget har bl.a. ekonomiska svårigheter och betalningssvårigheter.

Målet med Företagarens Ekonomihjälp är att:

Som stöd för vårt samtal kan du på förhand bekanta dig med guiden Ekonomiska svårigheter i företag och förebyggande av dem.

Betalningssvårigheter

Ibland hamnar företag i en situation där betalningssvårigheter blir en verklighet. Oavsett om det beror på en tillfällig nedgång i försäljningen, oväntade utgifter eller andra ekonomiska utmaningar, kan det vara stressande att hantera. Om du märker tecken på att ditt företag börjar få svårt att betala räkningar i tid, är det viktigt att agera direkt.

Skapa en tydlig överblick av din ekonomiska situation

Det första steget är att få en klar bild av företagets ekonomiska läge. Samla information om dina inkomster, utgifter, skulder och tillgångar. Att ha en tydlig överblick hjälper dig att ta välgrundade beslut om vad som behöver prioriteras.

Ta kontakt med leverantörer och fordringsägare

Om du inser att du inte kan betala en faktura i tid, kontakta leverantören eller fordringsägaren så snart som möjligt. Många är öppna för att diskutera alternativa betalningsplaner, särskilt om de ser att du proaktivt försöker lösa problemet.

Detta gäller även för skatter. Om du har tillfälliga betalningssvårigheter kan du få mer betalningstid och mindre betalningsrater för skatten genom att ansöka om betalningsarrangemang. Läs mer om detta på Skatteverkets sidor.

Ta reda på möjligheter till omstrukturering eller finansiering

I vissa fall kan omstrukturering av företagets skulder vara nödvändig. Det kan innebära att förhandla om betalningsvillkor eller att undersöka finansieringsalternativ som kan lindra situationen.

Ta hjälp av en rådgivare

En utomstående rådgivare är guld värd. Det kan vara din egen bokförare, bankrådgivare eller en företagsrådgivare. Dessa rådgivare finns till för att hjälpa dej vidare på bästa möjliga sätt.

Företagssanering och skuldsanering

Två viktiga verktyg som man kan ta till för att hantera skuldproblem är företagssanering och skuldsanering. Att agera tidigt är avgörande! Ju snabbare du tar tag i problemet, desto större chans har du att rädda företaget och återfå kontrollen över ekonomin.

Företagssanering

Om du har problem med att betala dina skulder kan en företagssanering rädda företaget från att gå i konkurs. Målet är att göra en plan för hur skulderna ska hanteras, vilket ofta innebär att borgenärerna går med på att skriva ner delar av skulderna eller ändra betalningsvillkoren. En företagssanering kan fås oberoende av företagsform.

Läs mer om företagssanering på Suomi.fi.

Skuldsanering för enskilda näringsidkare

Skuldsanering är främst riktad till privatpersoner men kan också gälla enskilda näringsidkare. Vid skuldsanering arbetar man fram ett betalningsprogram för alla skulder som hör till både den privata ekonomin och till företaget.

Läs mer om skuldsanering på Suomi.fi.

Ekonomi- och skuldrådgivningens broschyr om skuldsanering för enskilda näringsidkare.

Vad innebär en konkurs?

Om ditt företag inte kan betala sina skulder när de förfaller och detta inte bara är ett tillfälligt problem, kan företaget sättas i konkurs. Konkurs innebär att företagets tillgångar tas över av en konkursförvaltare som ser till att företagets skulder så långt som möjligt betalas. Ansökan om konkurs kan göras av antingen företaget själv (gäldenären) eller av dem som företaget är skyldig pengar (borgenärerna).

Det är inte värt att fortsätta driva ett företag som alltid går med förlust. En planerad konkurs är oftast bättre än en oplanerad. Det är inget att skämmas för, utan det kan ses som en lärdom.

En konkurs hindrar dig inte från att starta ett nytt företag, så länge du har uppfyllt dina lagstadgade skyldigheter, bl.a. att du har betalat dina skatter och organiserat din bokföring på rätt sätt.

Läs mer om konkursförfarandet på Suomi.fi.