Företagarens sociala trygghet
Även företagare kan drabbas av arbetslöshet, sjukdom eller olycksfall – eller, i lyckligare fall, ha rätt till familjeledighet. Som företagare ansvarar du själv för din sociala trygghet, främst genom att teckna rätt försäkringar. Det är viktigt att försäkringsskyddet är korrekt anpassat redan från start för att undvika oväntade ekonomiska konsekvenser i framtiden.
Företagarens pensionsförsäkring – FöPL
Företagarens pensionsförsäkring är en lagstadgad försäkring som är obligatorisk om uppfyller följande villkor:
- Du har fyllt 18 år och ännu inte fyllt 68-70 (beroende på födelseår)
- Din företagsverksamhet pågår enhetligt i minst fyra månader
- Din arbetsinkomst är minst 9 010,28 € år 2024
Också om du är lättföretagare eller har företagandet som bisyssla och uppfyller villkoren ovan, måste du teckna en FöPL-försäkring. Du ska teckna en FöPL-försäkring inom sex månader från då du inledde företagarverksamheten, annars kan en försummelseavgift tillkomma. FöPL-försäkringen är personlig, oavsett om du har fler företag skall du endast ha en FöPL-försäkring. Ifall du är verksam i fler företag samtidigt kom då ihåg att tänka på detta när du uppskattar din arbetsinkomst. FöPL-försäkringen inte kan ersättas av en frivillig pensionsförsäkring.
FöPL-arbetsinkomsten är den samma som din arbetsinsats. Uppskattningen av hur mycket ditt arbete som företagare är värt i pengar kan jämföras med den lön som skulle betalas till en person som har samma yrkeskunskap som du. Hela ditt socialskydd baserar sig på din FöPL-försäkrings arbetsinkomstnivå, bl.a arbetslöshetsskydd, sjukdagpenning, föräldradagpenning och pension. Därför är det viktigt att FöPL-arbetsinkomsten är på rätt nivå redan från början.
Läs mer om företagarens inkomster och sjukförsäkringsavgifter på FPA:s sidor.
Ensamföretagares tillgång till företagshälsovård
För arbetstagare är en fungerande företagshälsovård ofta en självklarhet, men få ensamföretagare har tänkt på att ordna den för sig själva. En orsak kan vara att det inte är obligatoriskt på samma sätt som för arbetstagare. Som företagare är det ett måste att erbjuda förebyggande hälsovård till sina anställda. Så är inte fallet då man är ensamföretagare utan man får då själv välja ifall man vill ha företagshälsovård eller inte.
FPA ersätter kostnader till följd av förebyggande företagshälsa och sjukvård på allmänläkarnivå samt upprätthållande av första hjälpen-beredskap för företagare. För att få ersättningen ska du ha gjort upp ett skriftligt avtal med leverantören av företagshälsovårdstjänster samt en arbetsplatsutredning och verksamhetsplan för företagshälsovården. En sådan leverantör kan vara en privat producent av hälsovårdstjänster eller den offentliga sektorn, dvs. välfärdsområdet.
Läs mer om företagshälsovård för företagare på FPA:s sidor.
Läs mer om hur du ordnar företagshälsovårdstjänster på Arbetshälsoinstitutets sidor.
Företagarens sjukdagpenning
Som företagare kan du få sjukdagpenning medan du är arbetsoförmögen. Skaffa ett läkarintyg över din arbetsoförmåga och lämna in ansökan om dagpenning till FPA genast när du har fått läkarintyget, senast inom två månader efter insjuknandet. Sjukdagpenningens storlek bestäms efter den summa du uppgett som grund för din FöPL-försäkring. Under självrisktiden får du ingen egentlig sjukdagpenning men du kan få FöPL-dagpenning.
Du kan också få yrkesinriktad rehabilitering om din arbetsförmåga inom det egna företaget sviktar. Hör dig för med pensionsbolaget där du tecknat din FöPL-försäkring.
Läs mer om företagarens sjukdagpenning på Suomi.fi.
Läs mer om hur du ska göra om du som företagare blir sjuk på FPA:s sidor.
Företagarens föräldrapenning
Som företagare har du rätt till föräldradagpenningar och barnavårdsstöd från FPA. Föräldradagpenningen baserar sig arbetsinkomsten enligt FöPL-försäkringen. Föräldrapenningen betalas till företagaren själv.
Läs mer om Företagarens föräldraförmåner på Suomi.fi.
Läs mer om Föräldradagpenningar och barnavårdsstöd till företagare på FPA:s sidor.
Om du blir arbetslös
Om du som företagare märker att ditt företag inte mera har förutsättningar för en lönsam verksamhet kan du välja att skriva dig som arbetslös.
Orsakerna till nedgången kan vara flera; den ekonomiska utvecklingen i samhället, ändrat köpbeteende hos dina kunder, ökad konkurrens med andra leverantörer eller så finns det inte längre någon marknad för dina varor eller tjänster.
Om din företagsverksamhet upphör och du blir arbetslös skall du genast anmäla dig som arbetslös arbetssökande hos AN-tjänster.
Läs anvisningarna om inledande av jobbsökning på Jobbmarknades sidor.
Läs mer om hur du bör göra Om företagsverksamheten upphör på FPA:s sidor.
Läs mer om Företagarens arbetslöshetsförmåner på Suomi.fi.
Företagarkassan
Som företagare kan du inte vara med i en arbetslöshetskassa för löntagare, men du kan gå med i Företagarkassan, som är den enda arbetslöshetskassan för företagare i Finland. Är du medlem i Företagarkassan och uppfyller kraven, kan du ansöka om inkomstrelaterad dagpeng om din företagsverksamhet upphör helt.
Nivån på din arbetsinkomst bör vara minst den s.k. FPA-gränsen, alltså 14 803 € år 2024. Den nedre gränsen stiger årligen, så det är skäl att följa upp att den fastställda arbetsinkomsten för FöPL-försäkringen håller sig över gränsen. Den inkomstrelaterade dagpenningen som kassan betalar är kopplad till FöPL-försäkringens årsarbetsinkomst.